De Kijfelaar
Smaak de seizoenen !
Smaak de seizoenen !
Bioboerderij De Kijfelaar is een plek waar (h)eerlijk voedsel geproduceerd wordt.
We werken er volledig volgens de principes van de bio-landbouw. Dat wil zeggen dat we geen chemische middelen gebruiken om planten en dieren te forceren, maar dat we vertrekken vanuit de zorg voor de bodem, planten en dieren.
We hebben zowel dieren als akkergewassen en groenten. Op die manier kunnen we op de boerderij heel wat kringlopen sluiten. En het zorgt ook voor een ruim aanbod van producten voor wie van lekker eten houdt.
Want alles wat we produceren, trachten we via de korte keten bij de consument te brengen. Daarom hebben we een hoevewinkeltje en leveren we op heel wat plaatsen wekelijks een bestelling.
Bio
Voedsel produceren is altijd werken met de natuur. Als boer proberen we mee te sturen, zodat onze groenten en dieren goed in hun vel zitten. Daarvoor werken we zo veel mogelijk ‘in fase’ met de natuur. We bootsen de natuur niet na, maar we stemmen alles zo veel mogelijk af op de natuurlijke processen. De omgeving, het water, de bodem… zijn onze rijkdom. Die willen we koesteren.
Om die manier van werken ook economisch haalbaar te maken, werken we sinds 2008 volledig volgens het biologische lastenboek. Dat is immers (naast rechtstreekse verkoop) de enige manier om de meerkosten van een milieuvriendelijke productie te verrekenen in de verkoopprijs. Om die garantie ook te geven aan onze klanten, laten we ons hiervoor controleren door Tüv Nord Integra. Wij hebben zowel het Europese biologo, als ook het keurmerk Biogarantie.
Teelten
Op de Kijfelaar bewerken zo’n 30 ha grond. Deze worden ingezet voor de dieren, maar in de eerste plaats mikken we op de teelt granen, aardappelen en groenten. Ongeveer de helft van de grond wordt gebruikt voor zomergerst, triticale en aardappelen. We telen elk jaar 4 à 5 verschillende soorten aardappelen, zodat de klanten de keuze hebben uit een ruim aanbod.
Het is niet de bedoeling om de totale oppervlakte van de boerderij uit te breiden, maar onze groenteteelt verruimt wel elk jaar. Momenteel hebben we ongeveer 1,5 ha groenten. We telen daarop meer dan 50 soorten, die we aanbieden op het ritme van de seizoenen. Een beperkt deel van onze groentes groeit in tunnelserres. Zo hebben we in de lente en herfst ook een aanbod van verse groenten.
Vee
Momenteel zijn er een 35 vleesrunderen en een 50-tal kippen. Dat is heel wat minder dan 30 jaar geleden. De veehouderij staat in Vlaanderen immers sterk onder druk. Want er is nog steeds het mestprobleem, dat voorlopig niet helemaal opgelost geraakt; er is het probleem van de broeikasgassen door uitstoot van methaan en we voeren nog steeds massaal soja in van overzee… dat maakt dat de veehouderij in Vlaanderen heel wat vragen oproept.
Toch zijn we ervan overtuigd dat het vee op onze boerderij een belangrijk rol heeft. Enerzijds is dat belangrijk voor het sluiten van kringlopen. De koeien eten bv. heel wat afval van de aardappelen en zij zorgen voor vruchtbare mest voor onze akkers.
Anderzijds benutten zij ook het gras van het agrarisch natuurbeheer en grasklaver uit de rotatie van de akkerteelten. Dat zijn producten die alleen via het rundvee kunnen omgezet worden naar producten voor menselijke consumptie. Zo worden onze gronden optimaal benut voor de productie van voedsel.
Agrarisch natuurbeheer
Naast de teelt van gewassen mikt De Kijfelaar voor een beperkt deel ook op inkomsten uit agrarisch natuurbeheer. Er zijn nogal wat percelen die omgeven zijn door bos en/ of bomenrijen. Deze zijn zowel economisch als ecologisch interessant voor akkerrandbeheer. Momenteel zijn er een 4-tal percelen met beheerovereenkomsten, vnl. voor akkerranden, maar ook één voor de onderhoud van houtkanten.
Groene zorg
Op de Kijfelaar staat de zorg voor plant en dier centraal. Maar uiteraard heeft ook de mens zijn plaats in dit boeiend verhaal van interacties. De boerderij wordt immers niet enkel gezien als een productieapparaat, maar het is tegelijk een ontmoetingsruimte tussen mensen: boeren, klanten, voorbijgangers, schoolkinderen, stagiairs enz.
Op de Kijfelaar wordt hieraan nog extra dimensie toegevoegd door aandacht te besteden aan mensen die zwakker staan in de samenleving. Dat zijn mensen met een beperking, met psychische problemen, ouderen… Al deze contacten worden gebundeld in de term ‘groene zorg’.
Op de Kijfelaar is er expliciet gekozen om het productie-proces centraal te houden. Groene zorg is bij ons geen doel op zich, maar een puzzelstuk in het verhaal. We mikken dan ook niet op een soort dagopvang voor mensen met een beperking. Maar we zoeken gericht naar mensen die iets voor de Kijfelaar kunnen betekenen en andersom.
Zo hebben wij af en toe stagiairs uit het bijzonder onderwijs, mensen met begeleiding naar het arbeidscircuit, mensen die een tijdje ‘out’ zijn in hun gekend arbeidspatroon. We hebben hierbij vooral ervaring opgedaan met mensen die kampen met een autisme-spectrum-stoornis.
We zien de boer en boerinnen op de Kijfelaar zo als gastheer, maar uiteraard is dit geen alternatief voor individuele begeleiding of therapie. We proberen hierbij de leidraad de hanteren van het ‘steunpunt groene zorg’ dat streeft naar een driekhoesrelatie tussen gast, zorgboer en de zorgverlener of instelling (zie ook: www.groenezorg.be ) . Op die manier proberen we ervoor te zorgen dat mensen op de Kijfelaar kunnen thuis komen.
Voor concrete vragen hierover kunt u contact opnemen via info@dekijfelaar.be
voor een vraag of een opmerking
Adres boerderij:
Schravenhage 4
2200 Noorderwijk
GSM Bavo Verwimp 0484/ 29 59 59
Adres privé en facturaties voor Bavo Verwimp en de Kijfelaar:
Zandhoevestraat 14
2200 Noorderwijk
BTW BE 0896 238 329
Rek nr BE 61 7330 4831 4417
Boerderijbezoek:
Onze boerderij is een open plek, je bent er altijd welkom.
Voor een geleid bezoek, kan je contact opnemen via ons mailadres.